Viktiga ärenden

Idag är första dagen på resten av .. eh.. min milslånga sjukskrivning?

..och vi har ett VIKTIGT ärende in till Infektionsmottagningen för att lämna det första provet. ja, provet innehåller bajs. jag kommer där med åka buss med bajs i väskan. Och Nej det känns inte alls så himla kul. och igen nej, det är inte så himla kul att gå hemma.
detta kommer bli veckor av gnäll och klagande, kanske kommer jag bli ensamstående, höggravid och fortfarande sjukskriven om jag inte passar mig, bäst att passa sig med andra ord.

eftersom ja ändå ska masa mig in till stan tänkte jag att jag skulle visa mitt lilla tryne (och växande mage) för nån av de vänner jag inte träffat på en MÅNAD. sagt och gjort. ring ring. Ingen svarar, alla jobbar. vad trodde jag?!

Till slut fick jag tag på Märta, LYCKA, hon var påväg hem från jobbet! Fikatajm. (och jag lovar jag ska inte laga maten eller spotta i hennes mat och smitta henne med salmonella)

Nu har jag diskat,bäddat,damsugit och vikt tvätt här hemma. igen. nu ska jag klä mig och faktiskt SMINKA mig. det ni. sen ska jag ner på stan och ha en mysig och framförallt SOCIAL stund med Märtjärt.

 (om jag inte har glömt hur man gör nu då)


Bild: LÅNAD


Svar av läkaren

Såja, då var det kört för min del. Läkaren ringde nyss från ackis och mitt prov visar salmonella. detta innebär att NEJ jag får inte jobba förren jag testar negativt fyra gånger, varje test tar en vecka att få svar på.
fick iallafall komma in me det första redan imorron om jag kunde. och är det negativt så tar vi de andra testen så fort det går. då kanske det "bara" blir 2,5 vecka som minst. eller så visar jag fortfarande positivt och får räkna med att börja jobba lagom tills vi ska vara mammalediga.

ironin är på topp.

här har jag kommit hem från världens mest underbara resa. jag har väldens mest underbara i magen. jag är en sån som aldrig är sjuk. så hamnar man på ackis med dropp. sedan blir man sjukskriven i väntan på provsvar. det ena efter det andra visar negativt. men INTE salmonellan. Nehe. Nu ska vi alltså vara hemma ÄNNU LÄNGRE och dessutom ränna till ackis med bajs varje vecka.

Hur känns det liksom?

Svar: INTE så himla exalterande nej.

Att ta hand om sig
Min kära mamma har öppnat webshop. billigt och smidigt att få hem varorna till dörren!
klicka på HÄR så kommer ni till sidan!


Putmage


Första förberedelserna

Fick babyskydd och barnsäng till superbilligt pris av Jonas på Jimmys jobb. Helt perfekt, om än aningen tidigt kanske. Men sängen får ligga omonterad under vår säng iallafall till efter sommaren babyskyddet har vi tvättat och fixat till sen ska det in i förrådet i väntan på... Helt suveränt för det var exakt den här modellen vi kollade på på barnenshus, men kan loova att den kostade betydligt mer där! den har en bas som man låser fast i sätet på bilen och sen kan man bara "knäppa av" stolen och ta den med sig, verkar jätte smidigt, och lätt att göra själv utan att behöva krångla med bälten när man ska in och ut ur bilen.

det är helt skumt att fixa iordning de små små bältena och den lilla kudden som hör till stolen. Tänk, det kommer sitta en liten "Lillahaj" i den till hösten. Galet märklig känsla! Men en underbar sådan!


VEM?

Vem va det som kommenterade inlägget innan?

NYFIKEN :-)

Vecka 14

Idag går vi in i vecka 14. Magen börjar puta igen efter sjukdomen som varit. har gått upp nästan de kilon jag gick ner och allt verkar sa satt sig på magen. Det gillar vi. i övrigt är allt kanon. jag mår toppen, liten mår toppen. Den 3/5 ska vi på rutin Ultraljud på Ackis och se vår lilla skatt igen. Efter det blir det till att inreda och fixa och trixa på riktigt här hemma! Jimmy fick första kommentaren på maxi i förrgår om vi väntade tillökning. så jag antar att det faktiskt syns nu! redan! det är kul men samtidigt blir man nervös över hur stor man faktiskt kommer att bli! :)


Kroppen: Hormonförändringar kan visa sig genom att huden på mamman blir mörkare på vissa ställen, kvinnor kan få en vertikal mörk rand från naveln och neråt samt mörkare bröstvårtor. Randen brukar försvinna efter förlossningen, men man ska vara försiktig med att sola för mycket under graviditeten eftersom man även kan få andra pigmentfläckar som kanske inte går bort. Du kan bli snabbare andfådd eftersom blodvolymen i kroppen börjar öka.De flesta börjar få en liten mage. Om du tidigare fött barn blir magen oftast större mycket tidigare.

Fostret: Öronen är placerade där de ska vara och har fått den rätta formen. Alla större organsystem är nu färdiga och njurarna tillverkar urin. Fostret befinner sig nu i en snabb fas av tillväxt. Benen är längre än armarna och det finns gott om fostervatten som fostret simmar runt i.

Källa:www.familjeliv.se


Frisk här hemma

Nu kan jag äntligen utropa mig själv som FRISK. magen är helt återställd efter slutprovet igår med kött och potatisgratäng. Kort och gott: En välfungerande mage.

Att jag nu tvingas vara hemma från jobbet känns enbart fruktansvärt. men jag måste testa negativt på mina salmonellaprover innan jag får komma tillbaka, dem skulle komma "någon gång i början av veckan" blev sjuksriven tom imorron så de borde ju komma idag tycker man. är dem negativa så blir jag lycklig. är dem det inte vet jag inte vad jag gör!

SAKNAR alla på jobbet och HOPPAS att vi ses på onsdag!

Vänder det tro?

En natt med bra sömn denna natt. trots att jag gick ut på soffan vid fem för att min kropp kilar så jag håller på att krypa ur skinnet. Tydligen drabbas cirka 1,5% av tidig graviditetsklåda, självklart måste jag vara en av dem. Men men det går nog över om nån vecka. Får se om jag har någon hud kvar tills dess.

I övrigt känner jag mig utvilad och magen känns stabilare. har nyss ätit frukost utan magkramp. Lycka!

Idag måste jag komma ut ur huset lite. Tror det blir en försiktig tur till Rusta och möjligen Ikea. man blir ju inte direkt friskare av att bara sitta här inne och uggla.

så får det bli.Vackert utanför vårt hotell i Khao Lak.


Mer sjukskriven

Nu ringde läkaren. Inga provsvar hade kommit och hon låter mig ändå inte jobba förren de är klara. Sjukskriven till och med tisdag. så får vi fan hoppas att det kommer nåt bra svar av det där!
magen har lugnat sig lite och jag har lugnat mig lite nu när jag fick förklarat för mig att det inte alls är konstigt att det känns såhär för tillfället. blev det värre skulle vi komma in på en gång.

måtte det inte bli värre.

Vad fan händer!?

Nu kom det ett rejält bakslag här på sjukfronten. Fick riktig kramp i magen och jag inser att jag har ju inte blivit något nämnvärt bättre, okey, jag får behålla maten och vätskan bättre, men jag är ju fortfarande inte BRA. ringde till infektion och min läkare ska ringa upp mig, väntar fortfarande på salmonella provet. Vet inte alls hur jag ska göra med jobbet! vet ju inte hur jag mår på måndag, är det som idag kan jag ju inte jobba, det är ju bara att inse det.

fy fan jag bryter ihop snart. nu får det fan i mig räcka! Nu vill jag vara frisk, jobba och njuta av att våren är påväg. inte ligga isolerad här inne och inte ha ont och känna mig värdelös...

Nytt Kaffe

Vi var som sagt på media markt igårkväll. det inhandlades en ny kaffebryggare. detta har funderats och klurats på ett bra tag men äntligen bestämde vi oss. En Nespresso citiZ D110 modell svart fick följa med oss hem.


En kopp tar cirka en halv minut och kaffet smakar verkligen himmelskt varje gång! perfektion! längtar tills jag kan få en helt egen kopp utan att oroas över hur diverse mage ska bete sig. men allt har sin tid. därmed är det vanliga kaffet lagt på hyllan och utbytt mot dessa kaffekapslar. ett dyrt alternativ kan tyckas men faktum är att det inte dricks några hysteriska mängder kaffe i familjen Lidén/Jörgensens hushåll. dessutom  finns det billiga kapslar att inhandla.Bra grejjer!
nu är det bara resten av alla inköp som ska planeras... men mer om det en annan gång!


I väntans tider...

Jag har ju redan tidigare bestämt att jag inte ska snurra till dygnet nu bara för att jag är hemma och är sjuk, därmed försöker jag ta mig upp iallafall ut till soffan när Jimmy går till jobbet. det har gått rätt bra hittils. sen har ja också bestämt att jag behöver lite motion för att komma igång igen så en runda ner till stora tvättstugan blev det i förrgår och igårkväll åkte vi förbi media markt, detta kan dock ha blivit lite mycket för känsliga mig och min mage. vaknade imorse med världens kramp (igen) gick över efter typ en halvtimme och jag kunde få i mig lite frukost. men asså, så ont som det gör, jag känner på mig att allt inte alls står rätt till. och kan bara hoppas att jag fixar att jobba på måndag.

läkaren ringde igår för att kolla hur det var med mig (pluspoäng till vården) och berättade att ett par prover var klara och man kunde konstatera att jag inte hade några "ägg, larver eller maskar" i magen. shit! den varianten hade jag inte ens tänkt på själv, lika tur det förvisso. inte kul att släpa med sig boamaskar från thailand i tarmarna liksom. urk!

Hon sa dock att provet för salmonella inte var klart och att det skulle komma imorron (alltså idag) om det visade positivt kunde jag räkna med att vara hemma från jobbet ett tag framöver, tills man testat negativt fyra gånger ,tydligen kan det ta sin tid.

så idag håller vi tummarna för att jag INTE har salmonella och för att hon inte vill sjukskriva mig längre, samt för att vi slipper fler magkramp-ont i samband med toalettbesök samt matintag.

Är det en sån här?

Ja, jag erkänner. jag har inte så mycket till liv just nu. man får göra det bästa av situationen då.
jag har en lillahaj i min mage. Min kära syster har dessa två polarna:
Hihihi*

Vårt Lilla Lilla knytte


Sara Uppsalahem 1-0

Så äntligen vann jag i ärendet som jag dragits med sen jag flyttade från ettan Kungsgatan september 2009. de ville kräva mig på ett låsbyte på nära 2500 spänn för en nyckel som tappats bort (av vad jag påstod UH själva) idag kom alltså "domen" och jag vann. HA. skam den som ger sig. har man inte gjort fel ska man inte betala.

nöjd.i övrigt mår jag bättre. magen börjar sakta återhämta sig och den gör inte alls lika ont efter att jag ätit. kroppen i övrigt är matt och trött. frustrerande när man är pigg i skallen liksom. skillnad från när man hade feber ¨då orkde man ju varken psykiskt eller fysiskt.
Men några dagar till med mycket vila så är vi snart på benen igen.

Tack alla för er omtanke, sällskap, sms och telefonsamtal.

det värmer!

:)

Utskriven och hemma

Jodå det blev infektion igen, fick komma in snabbt som attans och vätska via dropp. blev till att ta om en massa prover och vänta på en säng på avdelningen. efter cirka 4 timmar i lilla lilla rummet nere på infektionsakuten fick jag komma upp till röntgen och kolla magen med ultraljud. dem hittade iallafall ingen bildtarm, efter det fick jag ett rum och insåg att jag skulle stanna över natten.

jimmy kom upp efter han slutat och Tina höll mig sällskap, skönt det. kvällen och natten var helt överjävliga det värsta jag varit med om! droppslangar som stasade och trasslade in sig överallt. mage som gjorde hysteriskt ont, alldeles ensam. det var nog det värsta. att känna sig så utelämnad och liten. fy!

natten gick iallafall och jag fick sova mer än vad jag gjort på hela helgen. vid sex väcktes jag för nya prover sen gick det ju inte att somna om. såg att droppet tagit slut och att det sprunigt upp blod i slangen samt att det började l'cka så smått vid sticket. pallrade mig in på toa och tuppade av där inne! trodde verkligen inte att jag skulle få åka hem idag.

ytterligare ett par droppåsar senare och ett par undersökningar plus att jag dessutom fick behålla både frukost och lunch gjorde att jag fick en tid till gyn och efter det fick jag åka hem.


Som sagt dessa dagar har varit de jävligaste nånsin och jag hoppas jag aldrig behöver göra om mer sjukhus, på det här sättet iallafall. (Nästa gång får man iallafall något fantastiskt med sig hem). jag är sjukskriven resten av veckan dels i väntan på att ett par provsvar skall komma dels för att jag verkligen verkligen onte skulle orka jobba. är så matt i kroppen och blir anfådd av minsta lilla! men jag är iallafall på bättringsvägen.

och jag har en fantastisk sambo som har hjälp mig och varit helt underbar i allt detta jobbiga. behöver nog inte ens påpeka hur mycket jag älskar honom och vilken bra pappa han kommer bli!


Vecka 13

12 veckor gångna, nu går vi in i fjärde månaden och vecka 13!Kroppen:
Nu börjar den andra delen av graviditeten och känslan av att vänta barn har ofta infunnit sig. Du känner dig lite lugnare, då största risken för missfall är över.
Det är rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka. Nu brukar illamåendekänslorna och den värsta tröttheten avta. Vissa kan redan känna fosterrörelser, men det är ganska ovanligt. Det är svårt att skilja fosterrörelser från vanligt bubbel i magen. När man ligger stilla i sängen kan det vara lättare, känner man ett litet sprattel en bit nedanför naveln och det inte åtföljs av något kurrande ljud är det mycket troligt att det är just fostret som rör sig.
Tänk på att ta hand om dig själv och vila lite extra. Arbete och fysisk aktivitet är helt ok, men undvik stress.

Fostret: Benvävnad skapas och revben kan ses på ultraljud. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet. Att fostret tränar att andas i vatten är bra för lungorna, från samma ögonblick barnet kommer ut och navelsträngen klipps av så måste andningen fungera perfekt. Vattnet trycks ut ur lungorna precis vid förlossningsögonblicket och från att vara vattenvarelse börjar barnet andas luft genom munnen och näsan. Hos flickorna finns nu miljoner ägganlag i de omogna äggstockarna och pojkarna börjar bilda manligt könshormon.

(källa: www.familjeliv.se)

Akuten Igen?

Nu är spännaningen total. inte sovit någonting i princip sedan natten till lördags. Inatt brast det totalt. Dricker ett par munnar vatten, vrider mig i magsmärtor en halvtimme, går på toaletten. Allt bara rinner igenom. Jimmy var uppe och värmde vetekudden (i ugnen, vi behöver nog en micro ändå) och sen killade mig i handen tills jag somnade. Lyckades sova fyra timmar! rekord!
vaknade drack vatten, samma visa igen.

Ringde sjukvårdsupplysningen och fick et resept på egengjord resorb, ska dricka 2 dl i timmen och måste behålla det i sex timmar alltså till klockan 12 idag. annars ska jag ringa infektion för då måste jag tydligen ha dropp. känns hopplöst. känns som jag bara vill åka in nu.

resorben smakar minst sagt bajs och jag är mer än väldigt osäker på att jag kommer få behålla den och inte kommer kräkas upp den snarast.

sjukskrev mig på jobbet till onsdag. lika bra, jag lär ju behöva återhämta mig ordentligt.

Nu har jag satt i mig två klunkar resorb, nu börjar magen jävlas....

det blir spännande fram till lunch här...

:-(

Akuten

för det första: Allt är hur bra som helst med Lillahaj.


Fredagen började med att en jetlaggad sara fick skjuss till jobbet av en ledig Jimmy. Dödstrött och illamående var bara förnamnet, men jag gav mig tusan på att jag minsann skulle jobba. Lite trötthet har ingen dött av. Klockan halv 2 tog jag tempen. 38,2. bara att gå hem med känslan att "här har man varit ledig i 2 veckor så kommer man tillbaka och sätter folk i skiten fredag eftermiddag" underbar känsla. men det fanns inte mycket att göra.
kräktes innan lunch när maten kom in till bordet. åt lite fil på min rast som sedan kom upp lite tjusigt på perrongen lagom när stockholmståget stannade och släppte av en sådär 50 människor, säkert shälfen av dem föräldrar på grön. ingen tid att gömma sig, bara att gilla läget.

Jimmy hämtade mig på stationen i Uppsala oc vi åkte hem, jag dök i säng och sedan första uppkastningen började jag få ont i lillahaj området. väl hemma och i sängen tilltog allt kraftigt och jag mådde pyton! och såklart orolig! vi ringde sjukvårdsupplysningen och blev runtskickade ett slag sen fick vi åka in till infektionsavdelningen för prover. efter att jag agerat nåldyna (verkigen min favvosysselsättning, inte) så blev vi skickade till gyn när inget visade på något förutom en sänka som sa virus infektion.

på gyn fick vi vänta och vänta, på jordens hårdaste brits och nu hade man ju än mer ont i kroppen än innan! träffade en mycket trevlig läkare och fick både gynundersökning och nytt VUL. efter att jag hållt andan i typ 10 minuter dyker liten upp på skärmen. ett tydligt huvud, mage, fötter och armar. Lillahaj röde på si jättemycket och på bilden vi fick med oss hem vinkade han/hon till pappa!
ALLT var jätte bra med graviditeten och det fanns inga som helt tecken på missfall i antågande. dock hittade dem ett sk. myom en muskelknuta på 2x3 cm som satt framme på livmodern. denna gör ONT när det växwer och den ska moniteras fram till UL i vecka 18. så vi hoppas att den inte växer nåt mer! för det är itne så skönt! trots att det är helt ofarligt och det känns ju klart viktigast!

Nu kvarstog misstankar om blindtarmsinflammation. eftersom feber, magont och inga förkysningssymtom fanns. läkaren valde dock att skicka hem oss istället för att låta oss sitta nere på kirurgakuten i typ 7 timmar till. väl hemma ska vi se om det dyker upp fler symtom och direkt åka in. men so far so good.


febern hänger kvar och jag är mer än kass i övrigt. så inget jobb imorron :( kanske inte heller tisdag. kan bara vänta och se vad som händer. tills febern försvinner.

 

det var uppdateringen från sjukstugan!

 


Vecka 11

Vi är två dagar in i vecka 11 idag.

Nu är fostret ungefär 3 centimeter långt från hjässa till rumpa och väger mindre än 4 gram, men det har fullt upp med att sparka och svälja. Nya detaljer formas varje dag, som fingernaglar och dunigt hår.
De inre organen – lever, njurar, tarmar, hjärna och lungor – är nu formade och har börjat fungera, men huvudet är fortfarande lika stort som halva kroppslängden. Pannan är kupad och sitter högt på huvudet, men den kommer att inta sin normala position senare, så att profilen ser mer ut som en "riktig" människas.
Om du kunde titta in till bebisen denna vecka, skulle du se ryggraden avteckna sig tydligt. Ryggnerver sträcker sig ut från ryggmärgen.
Din livmoder är nu lika stor som en grapefrukt. Med hjälp av ett Doppler-stetoskop, kan du höra fostrets hjärtslag!
Därmed närmar vi de magska 13 veckorna snart. känns avlägset till nästa UL dock men det går väl snabbt det också antar jag. allt verkar vara som det ska iallafall.
som tur är lade magen sig efter flygresan för när vi landade på arlanda såg det verkligen ut som att jag skulle föda i maj och inte alls i sept/okt! det var helt galet.
Men visst det börjar ju synas nu det gör det. fast jag gillar det!


Mår illa idag, tror att det beror på jetlag och rubbad sömn/matintag. gick och la oss halv 7 igår svensk tid. Det är ändå halv ett tid i Thailand. sen vaknade jag klockan 04:15 och kunde inte somna om. får hoppas det hinner ordna till sig under dagen här.
Såg att favorit-Karin på jobbet inte alls ska få en pojke som även jag var så säker på. utan en liten tös. Helt underbart!

Nej om man skulle ta tag i tillvaron här. duscha kanske? dog lite igår när vi kom hem och gjorde inte ett skvatt!


PHI PHI ISLANDS

jo det fick minsann bli en till utflykt innan vi åkte hem. en tripp till södra Thailand och Phi Phi islands. vi blev hämtade på hotellet klockan SJU med bil och det var cirka en och en halv timme till båtlägret. vi åkte igenom morgonrusningen i Phuket och flera mindre städer, det kändes tryggt att sitta i bil den här gången. slummrade till lite då och då. och beundrade utsikten däremellan. tänk att vi snart ska åka hem!

Vi kom fram till phuket royal marina lite tidigare än alla andra så det blev att vänta en stund. sen fick vi fina klisterlappar och träffade vår guide "pinky" en sprallig glad thailändare som pratade iallafall ganska förstålig engelska. vi satte oss i speedboaten och jag tog en plats längst upp längst fram. ganska snabbt kom jag fram till att det inte alls var helt opimalt att sitta här eftersom det hoppade och studsade ORDENTLIGT. dessutom började jag få lite ont i lillahaj när jag studsade ner mot dynan hela tiden.
jag förklarade läget för guiden varpå hon blev helt tokig och började skrika till kaptenen "stop the boat stop stop we have a pregnant lady onboard" sen stannade båten och jag fick juice och kände mig rätt bortgjord. fick byta plats till en mycket oskakig sådan och lillahaj mådde nog bra av det så det gjorde jag också. hehe. färden fortsatte sedan i lägre tempo och jag blev lite orolig att lillahaj tagit skada. men som sagt allt gick bara fint och det ömma försvann så fprt jag bytte plats. så det var nog lugnt. Efter en liten stund fick jag sällskap av två australiensiska barn på min oskakiga plats, dem var 5 och 2 och jätte rädda. vi knölade ihop oss i mitt knä och vi pratade om allt och ännu mer ingenting ända tills vi var framme och dem var glada att hoppa i och snorkla.

vi stannade på flera olika ställen och snorklade. och fotade. slutligen stannade vi 2 timmar på en strand och slappade. vår guide såg till att jag hela tiden hade färsk frukt och dricka för två. hehe! började må illa i solen och undrade ur båtresan skulle gå. men pappahaj fixade och trixade och hämtade allt jag behövde så det gick över lagom till vi skulle åka. :-)Lampi vattenfall

En annan förmiddag tog vi ytterliggaren en egen taxi mot djungeln för att se ett till vattenfall, denna gång hade vi förberett oss på att gå långt långt men så blev inte alls fallet.
Vi kom fram och fick betala samma inträde till nationalparken och blev insläppta i vanlig ordning, efter bara en liten stund såg vi redan fallet. det var betyglig större än det förra och vi var inte lika ensamma.
tydligen fick man även bada här. Aldrig! var min första tanke, vad fan kan inte finnas här i detta svarta avgrundsdjup tänkte jag. sen hoppade jag klart i :-)


Fisketur

ytterliggare en gång struntade vi fullkommligt i att boka något med Ving eftersom deras utflykter kostade det DUBBLA. dessutom är det ju tusen gånger roligare att åka iväg med någon som faktiskt bor och lever i Khao Lak. sagt och gjort, vi "hyrde" en lokal fiskare för en heldag på Adaman sea. relativt stor båt tänkte jag, jävligt liten båt i trä mötte oss i hamnen. haha. en longtailbåt som inte alls såg mycket ut för världen hoppade vi i och begav oss inte en LITEN bit ut på havet utan verkligen UT PÅ HAVET utan land i sikte!
vi började med att trolla efter båten och åkte ut och ut och ut... vi började undra hur länge det skulle ta innan  vi faktiskt fick fiska. guiden kunde ingen engelska men det gick rätt bra iallafall. spännande!

efter 45 minuter kom vi fram till några skumma LÅGA bambupinnar som var fasttryckta i havet. här stannade vi och agnade på lite bläckfisk på krokarna. väntan blev inte lång. plötsligt hugger det! Jimmy vevar in eftersom det är en multiplikatorrulle och inte alls en vanlig haspel som man är van vid så var det bäst att han fick prova först. något hoppar och blänker grönt i vattenytan! det är vår fisk! när dem kom närmre skiftade den i blått grönt under ytan. tydligen var det en matfisk och den fick följa med hem. DORADO googlade vi när vi kom hem. vi fick hela 14 sånna här fiskar i varierande storlekar under ett par timmar. tydligen kan dem väga 10-15 kg våra var nog max 3kg. men jävlar starka fiskjävlar rent ut sagt. känndes som 15 kg minst när man kämpade upp den men den var den rätt pytt när den väl kom i båten. kan ju bara TÄNKA hur jobbigt att faktiskt få upp en bjässe!När vi fiskat efter dorados i ett par timmar var det dags för lunch, guiden hade med sig varsen liten låda med stektris och kyckling. Hur magsjuka blir vi nu tänkte jag. Men det var för gott för vidare funderingar kring detta! efter lunchen drog guiden fram nya spön (med haspel!) och vi satte oss för att META (!) mitt ute på havet. världens tyngsta sänke och 40 meter lina senare började det nappa så fprt vi slängt betet i havet! vi fick en mängd märkliga fiskar och guiden var hela tiden närvarande och plockade bort de som var giftiga eller som unde göra oss illa. tro mig, det fanns en del sånna fiskar! men många av de vi fick upp var matfisk som vi sparade trots deras ringa storlek. det vi fick mest utav var MAKRILL. (hur coolt är inte det, jag har härmed fiskat MAKRILL!) plötsligt fick vi upp en fisk som blivit KAPAD. guiden blev helt utom sig och hojtade en massa som jag inte förstod förutom "BARACUDA" och "BIG BIG BIG" jag blev lite skraj för baracuda är en fisk som bara finns med på "fiskedrag" på tv och då är dem stora och farliga!


Sen dök plötsligt Jimmys spö! och inte lite heller. Guiden blev tokig. jag blev lite rädd och Jimmy blev HYSTERISKT trött i armen. jag trodde aldrig att spöet skulle hålla! efter ett bra tids kämpande får han upp en fisk som typ kan liknas med en pansarvagn, den var inte den största i världshistorien men galet stark och tydligen galet god. för galen var just vad guiden blev. han hoppade omkring på båten och hjotade att jimmy var "good man" och "good fish". tyvärr vet vi inte vad det var för sort men tydligen var det en bra sådan!

Sen fiskade vi och fiskade en bra stund. och Jimmy lyckades få upp YTTERLIGGARE en till sån här i samma storlek. guiden undrade om vi ville komma imorgon också! vi plockade upp våra fiskar ut kylväskan för lite fotografering, det var minsann ett litet gäng, och då tog vi ändå inte med alla småttingar och sådär:


vi satte spöna utefter båten och styrde hemmåt. trötta och något så fruktansvärt nöjda och lyriska började vi närma oss hamnen, när jag plötsligt i mitt slummrande i fören här hur guiden börjar ropa och stannar båten. DET HUGGER! PÅ RAPPALADRAG! här i inloppet till hamnen, det kan bara betyda EN sak.
Vi har en jävla BARACUDA på kroken. och så sant som det är sagt. Den här gången fick ingen av oss hjälpa till att dra in fisken, jimmy fick veva in det andra spöet och jag letade frenetiskt och aningen panikslagen efter kameran i väskan.

Efter en liten stund innan vi gick i land kunde jag fota den förmodligen häftigaste bilden i min lilla fiske karriär:


Jag och vår BARACUDA. (som jag på riktigt bara trodde fanns på tv)


Vi hjälptes åt att packa ur båten och lasta tuktuktaxin. på stranden mötte vi fler fiskare och vår guide presentrade stolt dagens fångst, tydligen var det en BRA fiskedag. Han knäckte en öl(?!) och satte sig i bilen för att köra oss tillbaka till hotellet. :-)
men innna vi svängde in til oss stannade han vid en liten restaurang vid vägen och förklarade att hans kompis jobbade här. kompis pratade mer engelska och han ville att vi skulle lämna vår baracuda till honom och komma tillbaka och äta dne klockan 8. va? liksom? äta den? vi? vad kostar inte detta kalas nu då tänkte jag. 100 bath per tallrik. det är cirka 25 spänn! okey. klockan åtta satt vi med fisken på tallriken och en kvart senare låg den i våra mätta och mer än belåtna magar.

jag kan inte i ord beskriva denna dag. det var det absolut mest fantastiska jag varit med om!
mitt paradis på
jorden! FANTASTISKT!


Toe Chong vattenfall

En förmiddag bestämde vi oss för att ta en taxi (jag kallar dem för tuktuktaxi, det var som en flakbil där de byggt till säten och tak över flaket.) det kostade 300 bath att ta sig till detta vattenfall och vi tänkte att det kunde ju vara en liten mysig förmiddagstripp. sagt och gjort. in i taxin och en halvtimme senare svängde vi rakt in i djungeln! vi kom fram till en grind som var gränsen till nationalparken där fallet låg. 200 bath i inträde och en stor skylt om att man kan minsann bötfällas om man lämnar skräp efter sig! bra grejjer! cirka en km promenad stod det. prefekt tänkte vi och började gå.

och vi gick och vi gick, djungeln blev tätare och tätare och det blev varmare och kvavare ju längre in vi kom. uppåt uppåt uppåt. (tur att man inte var mer gravid än vad man var!) vi stannade och såg de mest märkliga växter. ödlor rusade runt fötterna i varierande storlekar och plötsligt lade jag märke till HISTORIENS största spindelnät. det var GIGANTISKT. vi började skojja lite om vilken bjässe som måste byggt det när jag precis ser att han som byggt nätet, eller hon för den delen. sitter i mitten. En spindel, en STOR spindel, väl kammoflerad med gula, blå och gröna streck på ryggen. säkert 8cm stor med benen. hjälp. vi försökte knäppa kort men som sagt kommoflaget i djungeln var inte att leka med så det var INTE så lätt. vi gick vidare. aningen mer vaksamma på omgivningen.

väl framme var fallet väldigt vackert och faktiskt mer vatten än vi trodde såhär i slutet av torrperioden. vi vilade en stund och studerade alla fiskar som simmade rundor och klurade lite på hur dem hamnat där från början. vi kom inte fram till nåt nämnvärt och började promenera tillbaka. vår chaffis väntade på oss )vilket tydligen var en självklarhet) och vi åkte trötta och varma tillbaka till hotellet. och lite HAV och BAD väntade.


James Bond island

vi tänkte att vi skulle åka till Phi Phi islands istället men kom fram till att det nog skulle vara mer likt Similiand som vi ju redan varit på och snorklat mm.
på schemat stod upphämtning på hotellet, sedan cirka 1,5 timme med bil till hamnen, där hämtades vi upp av en longtailbåt som skulle komma att köra runt oss hela dagen. Omgivningarna var fantastiska! stora klippformationer i vattnet av "limestone" inte säker på vad det är på svenska.


vi åkte till en större båt som låg parkerad mellan två större berg och där hoppade vi i en kanot, vi fick plats båda två i en och bak satt en kille som paddlade runt oss.
In i små hål i grottväggen, läskigt och trångt, men väl inne uppenbarade sig laguner av inte denna värld. höga höga klippväggar, grönt och frodigt och massor med fåglar. HELT fantastiskt. jag har glömt hur länge vi paddlade ut och in i olika formationer men det var ordentligt häftigt.sen åkte vi tillbaka till storbåten och hoppade på vår longtailbåt igen, nu åkte vi till själva jamesbond (namnet för att en av filmerna spelats in här) vi badade och simmade ut till "signaturklippan". skönt med lite bad i värmen!
vi vandrade runt lite i grottor på ön och sen var det dags för avfärd mot lunchstället.
detta var en by som var helt upppålad på vattnet, det bodde cirka 10.000 människor här som livnärde sig på fiske och turister, hela byn försvann med tsunamin men nu var den alltså restaurerad igen. inne i myllret av resturander och bostäder fanns en "marknadsgång" skulle man kunna säga. här fanns det en mängd olika konstiga saker till försäljling. och faktiskt tog jag lite illa vid mig när en dam kom fram med en apunge i blöja och ville sälja den till mig för 4000 bath. "good fortune" som hon sa. fy. världens sötaste lilla varelse, tror dock inte det hade varit så uppskattat! fy! den lilla hörde ju hemma i naturen. inte i pampersblöja.sista stoppet på utflykten var ett tempel och en tempelgrotta. detta fanns på fastlandet så det blev båt tillbaka och sen in i bilen igen. utanför templet höll ett helt gäng apor till. dessa var ytterst hungriga och lokalbefolkningen tyckte klart det var toppen när en busslast turister kommer och köpter deras halvkassa bananer för att mata aporna med. Lite klyshigt men sååå värt det. roligast var när Jimmy blev överrumplat av en liten som hänge honom runt halsen medans kompisen ryckte hela nötpåsen ur handen på honom och sprang iväg! haha!
Inne i templet var det svalt och ganska mörkt, en fladdermusgrotta och stora statyer. mycket vackert.sen var det bilfärd tillbaka till hotellet och gissa hur många som sov. utflykten var rolig klart men ändå inte den bästa på resan. det var lite stressigt mellan plasterna och guiden sa typ ett ord på engelska och verkade lite bakfull.. fast helt klart en häftig upplevelse. likt så mycket annat!

SIMILIAN ISLANDS

Hej hemma!
igar var vi pa en heldag pa oarna Similand islands. Vi blev hamtade pa hotellet till farjelagret en bit fran Khao Lak. Har vantade var speedboat som skulle ta oss runt till de mest fatastiska platser hela dagen.
vi stannade och snorklade fran baten och vi gick i land pa vita ororda sandstrander. sag en megastor murana och Nemo och alla hans kompisar. kristallklart vatten och vackra kroallrev. skrackblandad fortjusning, men det hela var helt fantastiskt!
vi at mat pa en av oarna, inne i djungeln vid strandkanten. och vi brannde vara vader och rumpor. Men oj vilken uppelvelse! det var det vackraste jag sett!

idag tar vi det lugnt i skuggan och lugnet av hotellet, det ar saaa varmt ute och det ar bara morgon. Lite poolbad vantar! Imorgon tar vi nog en tripp med tuk tuk taxin igen till nagot nytt vattenfall vi var och tittade pa ett for nagra dagar sedan, rakt in i djugeln! haftigt!

Pa fredag blir det Jamed Bond island med grottor, tempel och apor pa Monkey Islands.


Med andra ord sa har vi det battre an bast!

Hejdå Sverige

Nu åker vi mot varmare väder med destination THAILAND - KHAO LAK

Kommer tillbaka den 17 mars.

kan ni se till att snön är borta tills dess måntro?

 


RSS 2.0